Word for Today!

Sunday, November 18, 2012

121118:11.48AM: Akhirnyeee.....tamat sudahhh^^

Salam and greetings to all readers...^^  After some 'crucial' time, here I come with a BIG smile :-) hehehe.... sebabbbb.............akhirnya...tamat sudah final presentation yang ku rasa macam menjerut leher itu...hihi... Lega selega lega nye...alhamdulillah...syukur Ya Allah^^ Hmmm....then, now I am officially start my own business...hehehe....saper-saper nak order kek boleh lah...tapi untuk area Tanah Merah - Kota Bharu Kelantan SAHAJA...hihihihi^^ kat bawah ni antara gambar2 kek yang dah diorder...first time buat kek untuk pertunangan...alhamdulillah..puas hati....thanks to my fren, bagi kepercayaan nye kat ku utk buat kek for her engagement....and thanks again for promoting my cakes...hihihi^^









Thursday, September 20, 2012

120920 : 16.54 PM : At last......^^

Assalamualaikum and a very good evening for all~~!!! Alhamdulillah!! Alhamdulillah!! Alhamdulillah!! Setinggi-tinggi kesyukuran ku panjatkan ke hadrat Ilahi.. Alhamdulillah!! Terima kasih Ya Allah...!^^ "Hidup tidak selalu nya indah, langit tak selalu cerah..." macam lirik lagu 'lukisan alam' ni, hidup ni macam2 ragam, macam2 cerita, macam2 emosi.... Jadi, terimalah hidup anda semua seadanya walau di takat mana anda berada, sebab kalau adanya malam, siang akan menjelang jua, walaupun hujan, matahari akan muncul tiba...kadang2, disertakan dengan bintang yg bergemerlapan juga pelangi yg sangat indah...! Don't give up!! Cheer up!! Allah tak pernah tinggalkan kita, walau jauh mana kita lari dari-Nya, Dia tetap di sisi kita, menanti, menunggu, mengharap, saat kita megadu pada-Nya, sebab.. Dia lah Kekasih kita, Dia lah Pencipta kita, dari Dia kita datang dan pada Dia tempat kita kembali.... We're not alone.....!!! (mood: sambil memotivasikan diri sendiri...^^)

Kita sering merancang, tapi semuanya Allah yg tentukan... Jangan kecewa, jangan sedih...sebab kita tak tahu, apa yg terbaik untuk kita, tapi Allah tahu segalanya.... Terbaca "Kita merancang dengan cita-cita tapi Allah merancang dengan Cinta-Nya", lagi satu my favourite motivator "...Diwajibkan atas kamu berperang , padahal itu tidak menyenangkan bagimu. Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal itu tidak baik bagimu. Allah Mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.." Al-Baqarah:216.... Kadang2, kita lebih mementing kan kehendak dari keperluan, sebab tu kita selalu kecewa, hampa, kita tak sedar yang kita dah dapat yg terbaik sebenarnya....bila sesuatu tu hilang dari pandangan mata baru kita akan rasa, betapa penting nya sesuatu itu pada kita... uhuhu.. so.... let's be the one Allah want us to be... buang yg keruh ambil yg jernih....OKAY!!!!^^ Don't judge your past because of your current, but learn from your past to create the right current for the better future...!!!^^

Huhuhu....baru lepas melalui saat yg agak keruh dalam hidup ni, Alhamdulillah, ada jalannya...sebab tu kita tak boleh putus asa...kan...^^ let's go to the next story of mine..hhihihi...hmmm....rasa suka pulak bila dapat blajar buat kek dan deco ngan lebih mendalam...walaupun tak secantik yg kat kedai pun, takpe, ku suka..hihi...bcoz, that's my achievement!! Sikit-sikit lama2 jadi la bukit..hehe^^ Tapi, ni first time buat deco untuk tempahan orang...selama ni buat just suka2 je.... Sampai hari ni, baru dapat 2 order, one for anniversary and another one for birthday....malam ni ada lagi 2 order for birthday nak kena siapkan..huhuhu...nak deco apa la pulak yer??? hmmmm....idea kering kontang....huhuhu...

First order - Red Velvet Cream Cheese

















Second order - Chocolate Moist Cake


















Third order - Apple Moist Cake

Fourth order - Chocolate Moist Cake


































Pastu seterusnya ni yang try2 suka2 makan2 jer..hehehe...

Sponge Cake


















Eggless Chocolate Moist Cake


















Owh..forgot about the title..."At last...".....hihi... It's all about, at last..I got my first dream job even if it just for some moment... haha... A teacher...!! Yeah...!! Wish me all the best okay!!^^ I'll put my best foot forward!! Ganbatte neh~~!!! Aja Aja Fighting~~!!^^V

Sunday, September 2, 2012

010912 : 11.27PM : Graduation Day...

Salam and greetings.. Alhamdulillah...after all this while, it happened though... Hmm... On 30 August 2012, at last I'm graduating my diploma...haha.. Alhamdulillah... Walaupun xdapat stay lama lepas habis majlis tu, dah puas hati dapat bertemu muka ngan sahabat2 junior2 dan rakan2...hohoho...walaupun xdapat jugak jumpa lecturer2 lama...xpe lah..xde rezeki...here's some pictures from that day...^^V




















Alhamdulillah sebab semuanya berakhir dengan baik...tak tau nak cakap apa...perasaan memang bercampur baur rasanya...wujud satu perasaan yang rasanya sangat 'complicated'...dunno how to describe it...lepas balik dari majlis konvokesyen, abah nak derma darah, so terus ke pusat darah negara..betul tak? hehe..ye la kot...aku pun nak try la jugak, sbb sebelum ni mmg xpernah dapat derma sebab hemoglobin rendah...dan alhamdulillah, hemoglobin ku dah naik...hehe....tapi....disebabkan oleh perasaan yg 'complicated' tu tadi.. tekanan darah pulak yang tak stabil...so, again I failed to donate...hmmm.... Tapi abah pun xdapat, sbb penat drive jauh, rehat tak cukup... pointnyer sekarang, apa perasaan 'complicated' tu eh? how can I describe it? and how it happened? hmm... biarlah, as long as I'm 'OK' now!^^ No need to worry about that feeling anymore (till the day it might come again..kot..hoho)... 

OK enough about the day and the feeling... Owh..forgot to wish, "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN" kepada semua...hihi..still syawal..so still raya lah kan...not too late I guess..hihihi... apa kisah raya tahun ni yer?? hoho...raya tahun ni adalah raya paling simple dan sempoi..kot..hoho...baju raya xready pun (except mine..sebb ku punyer dah siap sebelum puasa lagi..hehe), biskut raya tahun ni semua 'tunjuk' kat Mydin (tapi sangat sedap..tahun depan leh tunjuk lagi lah..keke), kek pun xbuat...huhu...tapi raya pertama macam biasa, 'nasi hujan panas + daging kerutuk + ayam masak merah'..huhu.. boring nyer..kan?? hohoho...


















Raya ke-3, birthday my nephew, Ahmad Aqil... tapi xsempat pun buatkan kek utk dia...lastly, umminyer sendiri buatkan 'red velvet' raya ke-6...not too late jugak kot nak potong kek..hihi...ku tolong lukis je sebab deco pas kat angah ku...first time lukis hello kitty...boleh la..hohoho... Happy Belated Birthday Ahmad~~!!! 





Friday, August 17, 2012

fwd: ARE YOU MY . . . . DESTINY???


For the first time you pass by my eyes, my heart asked me “Who is he?” My conscious mind tried to answer “He will be your new friend, in some times...” Then my heart said again, “Why did he visible at my eyesight, who is he??” and again my conscious mind tried to answer “Might be…because he resembled someone you might know…” after that, my heart spoke “Are you my . . . destiny?”…

After some times, now we’re friend. But we’re rarely talked to each other because you are a boy and I’m a girl. Some moments, I greet you in chat room, just to get to know some other side of you, might be your thinking, or your principles in life, your motivation or your hobbies and likes. Also can be your thought of me? Hmm…that’s how I know you. More or less, it’s just you who might not even aware of my intention. But then it’s alright, it’s not your fault at all. It’s my own fault, for admiring you in silence.

I do realize this one thing that will always keep us in distance, “our religion”. It’s your life, it’s your choice, and it’s your belief. My life, my choice and my belief is “Islam”. I will not choose you out of my belief but I do believe if there’s always a chance for me to achieve what I believed... 

Now, 3 years has passed… Did you know that for these past 3 years, I keep on believed in, that someday you might see me through this honest sight of mine…? But, it keeps being my illusion on you that will always be a ‘might’… Yea~~ you might see me…but just as ‘me’ who has nothing to do with you… or someone who is too religious for you to get close. Might be true… also, must be true… It is 3 years, I know you a bit… and that ‘bit’ might make it true. Never mind, it’s all my delusion anyway.

Just like a song “In the end, you’ll say ‘Oh My Gosh’, you’ll have to say ‘Oh My Gosh’, for sure ‘Oh My Gosh’, why are you the only one having no idea? I’m out of breath, again out of breath, been out of breath, I’m wounded, I dedicate myself, and I can’t miss you.” Yup, it’s only me here alone struggling to forget you, trying to not missing you. I’ll keep you lock in my lips forever because you’re only visible in my eyes. Only the tears that fill my eyes know who you are…

“Are you my . . . destiny?”……This question keeps on emerged in my heart for these whole times. So, should I keep on cherish you for this time being? Once, I told you “Don’t love! Because it might hurt you!” but then, why can’t me restrain my heart from loving you deeper! Should I keep on loving you…alone? Can’t you hear my honest wish whispered to your heart days and nights? I have lived this life with this love just by remember your name quietly in my invocation. Praising My Lord, Allah the Almighty, hoping that one day you’ll realize, how deep is my love for you, if you’re really my . . . .!

Sincerely,

-Najjah-
www.rahsiahatinajjah.blogspot.com

Friday, July 6, 2012

060712 : 4.16PM : 안녕하세요~~!!!!!^^

오랜 시간 한글 쓰지 않았어요...이미 실종 배우고, 한글, 쓰기...더 아끼 필요를 배울 때...그건 그렇고, 옆에 장식을 보여주는 ...제가 선생님을 위해 그것을하고있는 그녀의 생일에 ... 그러나 그것은 단지 몇 아이디어, 그리고 같은 장식... ᄏᄏᄏᄏ ... 하지만, 안심은 금물 ... 난 최선을 다하겠습니다 ... 오직 앞으로 내 최고의 발을 넣어 중입니다... 나에게 온 최고!!

보자 ...


다음, 말라카에서 내 서둘렀어 장식 ... 그냥 작별 파티에 간단한 장식을 할 ... 하지만 정말 간단한 ... 


 











난 그게 정답이나 틀린 철자가 있는지 모르겠어요...ㅋㅋㅋㅋㅋ...




Hahahaha..ok dah....ntah apa la yang aku dah merapu tu...hihi..agaknye kalu orang korea yg baca pun tersenget kepala diorang kot...kahkahkah...ok ok dah...erm...owh, hari tu try buat tomyam ala2 korea "la kononnyerr"....hehe....tapi sedap jugak cendawan kecik tu ek...nyumm nyumm....


Ok lah tu...nk buat tomyam kung sebenarnya tapi ntah apa yg jadinyer..hihi...it's ok..practice make perfect what..hihi...owh, by the way...try buat balik butter cake ala-ala arwah ummi nyer resepi..sbb dah lupa resepi, so search je kat youtube..hihi...tapi alhamdulillah...jadiiii~~!!! ngeee~~~ so then, here it comes~~~~






And then, blajar buat laksam....hihi... dulu-dulu selalu tolong ummi gulung laksam tuh..tapi xpernah pun blajar buat sendiri...so, resepi 'gagau' kat internet jugak la gamaknyer...huhuhu....boleh laaa...hohoho...








^^V...tadaaaa~~~ 






huhuhuhu...memang keje masak makan masak makan...FYP nye ntah ke mana....huhu...xpe, slow and steady..keke..steady lah sangat.... hukhuk... tarikh presentation makin dekat... ketaq lak lutut aser...huhuhu...wish me all the best yer..insyaAllah..I'll try my very best!!! 아자 아자 !!!

Friday, June 15, 2012

150612 : 2.59PM : Lukisan Alam~~^^

Assalamualaikum wbt~~~~!!!^^ Alhamdulillah~~alhamdulillah~~alhamdulillah~~ Syukur ke hadrat Mu Ya Allah.... Alhamdulillah.. walaupun xsudah-sudah lagi perjalanan FYP ku ini...tpi Allah tu Maha Pemurah dengan limpah dan kurniaNya...Alhamdulillah.... because I do believe.."rain isn't always there, sunshine will also come in the right moment and right time you won't ever know" So...cheer up!!!^^ Wah..tetiba teringat nasyid Hijjaz Lukisan Alam... "Hidup tidak selalu nya indah..langit tak selalu cerah..suram malam tak berbintang...itulah lukisan alam....aturan dari Tuhan..." betulkah lirik nye?? haha..main hentam jer..kekeke... Hmm...see, yakinlah!! YAKIN DENGAN ALLAH!! mesti tak sia-sia...!!!^^ Owh, btw...hari tu masa usrah bersama Ummi Atifah...dapat something valuable that need to be shared... Hmm...ada 4 perkara yang Allah dah tetapkan pada setiap hambanya :

-Rezeki : Jodoh termasuk dalam ni
-Hidup/Mati
-Amalan : Baik atau buruk
-Akhirat : ke Syurga atau Neraka
(copy paste from my dear sis Cahaya Kemenangan Kurnia^^)

 Hmm... Okey..let see...kalau yg bab rezeki and hidup/mati, well mmg kita xleh nak ubah kan...so no question to ask lah...but, for 'amalan: baik or buruk' and 'Akhirat: ke Syurga or Neraka' there's some questions jugak lah untuk dijawab...mungkin ada yg akan tertanya-tanya (sebab at first saya pun tertanya-tanya begini..) "If amalan kita dah ditentukan, then it's not fair for those yg jahat lah??" But then, sendiri tanya and sendiri jawab lah kan..base on other sessions from usrah that I followed... memang betul semua tu dah ditentukan Allah...tapi Allah also give us choices! many choices!! sesuai dengan firmanNya yang bermaksud "Sesungguhnya, Allah tidak akan mengubah keadaan suatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan mereka sendiri" Ar-Ra'd:11.. Ya...betul...Allah dah bagi kita akal untuk fikir..Allah bagi kita ilmu seluas lautan untuk kita timba...Allah bagi segalanya untuk kita belajar dan ambil iktibar...jadi, pilihan nya di tangan kita...baik ke buruk amalan kita, kita yang pilih...so that's the answer..! jadi...jawapan ke Syurga or Neraka kah kita itu juga pilihan kita...baik amal kita baiklah tempatnya...buruk amalan kita, buruk jugaklah tempatnya....sama-sama kita renungkan...wallahu'alam^^

Huhuhu...tetiba banyak lak berceloteh hari nih..hmmm....tapi memang at first pun aku sendiri tak terfikir begitu..bila duk renung-renung balik, fikir-fikir balik...kenapa....then terjumpa firman tu..that how I realize the situation...so..Allah tu Maha Adil kan!!^^

Okey..Okey..no more time...nak keluar jap beli barang kat jusco..huhuh...nak sambung sket je lagi...hehe...my first rose deco using Royal Icing...tak berapa jadi tapi puas hati..because it is my first try...well done je la..next time try lagik! hehe... ku gelarkannye sebagai "rose layu di balik perahu"..kenapakah?? sebab adikku yg sorang tuh suka sgt ngn "teratai layu di yasik madu" so ku tukar sket la...sbab lembik kan..so jadi la rose layu di balik perahu..hihi.... Then kebetulan buat kan birthday cake for my other sweet little sis (from usrah), so ku letak lah rose layu di balik perahu ku kat atas tuh as the deco..So let seeeee~~~~!!!!^^






"Rose layu di balik perahu"^^







Yang ni kira masuk part merapu-rapu dah..sebab icing tu terlembik, susah nak buat rose..hukhuk.... main2 pun jadilah..keke^^









 Okey done with the royal icing..let's take a look at the deco~~!^^ Owh..blajar jugak cara utk double color icing...sebenarnya nk doublekan orange with yellow but then yang jadinye peach with yellow...oke lah....jadik lah.....huhuhu.....^^V One more thing, please do not pay any attention to my writing!! still lacking!! hahaha =P


Somehow...baru teringat balik cara buat daun using buttercream icing from my arwah ummi.....miss her so much~~!!!^^ may Allah bless her there in Jannah....aamiinn~~~!!^^ Love you Ummi~~!!!!! T__T