Word for Today!

Friday, June 15, 2012

150612 : 2.59PM : Lukisan Alam~~^^

Assalamualaikum wbt~~~~!!!^^ Alhamdulillah~~alhamdulillah~~alhamdulillah~~ Syukur ke hadrat Mu Ya Allah.... Alhamdulillah.. walaupun xsudah-sudah lagi perjalanan FYP ku ini...tpi Allah tu Maha Pemurah dengan limpah dan kurniaNya...Alhamdulillah.... because I do believe.."rain isn't always there, sunshine will also come in the right moment and right time you won't ever know" So...cheer up!!!^^ Wah..tetiba teringat nasyid Hijjaz Lukisan Alam... "Hidup tidak selalu nya indah..langit tak selalu cerah..suram malam tak berbintang...itulah lukisan alam....aturan dari Tuhan..." betulkah lirik nye?? haha..main hentam jer..kekeke... Hmm...see, yakinlah!! YAKIN DENGAN ALLAH!! mesti tak sia-sia...!!!^^ Owh, btw...hari tu masa usrah bersama Ummi Atifah...dapat something valuable that need to be shared... Hmm...ada 4 perkara yang Allah dah tetapkan pada setiap hambanya :

-Rezeki : Jodoh termasuk dalam ni
-Hidup/Mati
-Amalan : Baik atau buruk
-Akhirat : ke Syurga atau Neraka
(copy paste from my dear sis Cahaya Kemenangan Kurnia^^)

 Hmm... Okey..let see...kalau yg bab rezeki and hidup/mati, well mmg kita xleh nak ubah kan...so no question to ask lah...but, for 'amalan: baik or buruk' and 'Akhirat: ke Syurga or Neraka' there's some questions jugak lah untuk dijawab...mungkin ada yg akan tertanya-tanya (sebab at first saya pun tertanya-tanya begini..) "If amalan kita dah ditentukan, then it's not fair for those yg jahat lah??" But then, sendiri tanya and sendiri jawab lah kan..base on other sessions from usrah that I followed... memang betul semua tu dah ditentukan Allah...tapi Allah also give us choices! many choices!! sesuai dengan firmanNya yang bermaksud "Sesungguhnya, Allah tidak akan mengubah keadaan suatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan mereka sendiri" Ar-Ra'd:11.. Ya...betul...Allah dah bagi kita akal untuk fikir..Allah bagi kita ilmu seluas lautan untuk kita timba...Allah bagi segalanya untuk kita belajar dan ambil iktibar...jadi, pilihan nya di tangan kita...baik ke buruk amalan kita, kita yang pilih...so that's the answer..! jadi...jawapan ke Syurga or Neraka kah kita itu juga pilihan kita...baik amal kita baiklah tempatnya...buruk amalan kita, buruk jugaklah tempatnya....sama-sama kita renungkan...wallahu'alam^^

Huhuhu...tetiba banyak lak berceloteh hari nih..hmmm....tapi memang at first pun aku sendiri tak terfikir begitu..bila duk renung-renung balik, fikir-fikir balik...kenapa....then terjumpa firman tu..that how I realize the situation...so..Allah tu Maha Adil kan!!^^

Okey..Okey..no more time...nak keluar jap beli barang kat jusco..huhuh...nak sambung sket je lagi...hehe...my first rose deco using Royal Icing...tak berapa jadi tapi puas hati..because it is my first try...well done je la..next time try lagik! hehe... ku gelarkannye sebagai "rose layu di balik perahu"..kenapakah?? sebab adikku yg sorang tuh suka sgt ngn "teratai layu di yasik madu" so ku tukar sket la...sbab lembik kan..so jadi la rose layu di balik perahu..hihi.... Then kebetulan buat kan birthday cake for my other sweet little sis (from usrah), so ku letak lah rose layu di balik perahu ku kat atas tuh as the deco..So let seeeee~~~~!!!!^^






"Rose layu di balik perahu"^^







Yang ni kira masuk part merapu-rapu dah..sebab icing tu terlembik, susah nak buat rose..hukhuk.... main2 pun jadilah..keke^^









 Okey done with the royal icing..let's take a look at the deco~~!^^ Owh..blajar jugak cara utk double color icing...sebenarnya nk doublekan orange with yellow but then yang jadinye peach with yellow...oke lah....jadik lah.....huhuhu.....^^V One more thing, please do not pay any attention to my writing!! still lacking!! hahaha =P


Somehow...baru teringat balik cara buat daun using buttercream icing from my arwah ummi.....miss her so much~~!!!^^ may Allah bless her there in Jannah....aamiinn~~~!!^^ Love you Ummi~~!!!!! T__T

Wednesday, June 6, 2012

060612:12.26PM: Deco lagi....!!

Hai~~!! Salam and greetings~!!^^V Da lama xmendeco kan...hihi...hari tu balik melaka then biasala...kalu dah balik melaka tu mesti mendeco punyer...hah..nih deco terpantas aku...hihihi....comot habis....main leak jer...hhahah^^


















Camana?? huhuhu...buruk kan...tangan still ketar..huhuhu...skarang xsabar nk blajar buat rose pakai butter cream and royal icing.....sabar2....barang2 mendeco dah dapat semua..hihihi....tungguuuu~~~~~

Cakap pasal deco..haa...ni dia transformasi deco ku dari tahun lepas ke tahun ni..hehee...untuk mak nyer besday kek...heheh....tengok yer....^^V

















Yang ni yang tahun lepas punyer...let see this year nye deco lak...hehehe...jeng...jeng...jeng.....!! =P

Tarraaaaa~~~~~!!!!! ^^V

















My first deco using roses...hehehe....tapi rose kerepek jer...tunggu sat lagi wat rose pakai royal icing yer...hehehe...owh...lupa...hari tu ada buat agry bird pakai piping jelly...tapi xsempat sudah tepinya sebab dah kena penyek...hukhukhuk....so ada agry bird jek laa...huhuhu....let see~~~!^^V

















Tengok agry bird je lah ek...yg comot momot kat tepi tu xpayah...hihihihi...peace no war~~!!^^V

Sunday, June 3, 2012

fwd: UNTUKMU CALON IMAMKU

Wahai seseorang yang telah tertulis di lauhul mahfudz,
Imamku dan ayah dari anak-anakku, engkau yang akan bersamaku dalam perjalanan nanti…
Apakah yg sedang kau lakukan disana?

Aku percaya kau sedang memperbaiki dirimu, memantaskan dirimu tuk menjadi imam bagi tulang rusukmu dan buah hatimu kelak…

Aku percaya kau sedang menempa dirimu dalam beribu cobaan dengan menelantarkan dirimu sendiri pada medan dakwah dan problematika ummat… mencampakkan jauh egomu, membaktikan dirimu tuk ummat…

Aku percaya kau sedang mengkaji, kau sedang belajar, belajar ilmu dunia terutama ilmu akhirat, yang akan kau gunakan dalam mendidikku dan buah hati kita nanti…

Aku percaya Quran selalu ada dalam hatimu, selalu terucap dari bibirmu dan dzikir slalu melantun menemani langkah jihadmu…

Aku percaya kau sedang menundukkan pandanganmu, menjaga hatimu dan mencampakkan hawa nafsumu…

Aku percaya kau sudah merancang hidupmu, hidup kita, keluarga kita, nantinya juga untuk dakwah, untuk ummat, dan hanya kerana_Nya…

Aku percaya,kau sedang memantaskan diri dan terus memperbaiki diri dsana, di belahan bumi manapun kau berada…

Aku pun begitu wahai calon imamku…

Aku sedang belajar… belajar menempa diri, menjauhkan egoku demi ummat, membaktikan diriku untuk orang lain, agar baktiku padamu pun sempurna…

Aku sedang belajar, meniti dakwahku, meniti cita-cita duniaku, meniti cita-cita akhiratku, agar kelak keluarga islami dan kluarga Qur’ani yg aku inginkan nanti dapat kubangun bersamamu… kerana kau tahu? Meskipun kau Imamku, ibu adalah madrasah pertama bagi mujahidah kecilnya nanti…

Aku sedang belajar menjaga diri, menjaga pandangan dan hatiku, agar ketika kau memiliki hati ini, hati ini masih utuh sempurna hanya untukmu…

Aku sedang menempa diri, untuk menjadi seorang Khadijah untukmu, yang menjadi tempatmu membagi resah… seseorang yang kau datang padanya, saat kau tak tahu lagi akan datang pada siapa… seseorang yang menguatkanmu dan menggenggam slalu tanganmu dalam perjalanan jihadmu…

Akupun ingin menjadi ‘Aisyahmu, seorang yang membuatmu tersenyum dan kembali ceria saat penatmu mulai datang, seorang yang menyerap ilmu darimu dengan sempurna dan membenarkan apa-apa yang salah dalam lakumu, seseorang yang mencintaimu dengan cemburunya, namun kau rasakan sakitnya,saat ia tersakiti, hingga kau katakan pada yg lain “janganlah kau sakiti aku dengan cara menyakti ‘Aisyah”…

Aku ingin menjadi Fatimah, yang tak kau bagi cintamu pada yang lain.. bukan kerana aku tak percaya kau tidak dapat berlaku adil, tapi kerana aku ingin mencintaimu dengan sempurna, tanpa diganggu oleh cemburuku, itu saja !!

Tak kalah lagi, aku ingin menjadi seperti ibunda Hajar, yang tak gentar saat kau tinggalkan di padang pasir tandus dengan seorang bayi mungil di pelukan.. tak takut akan kehilanganmu, kerana keyakinanku pada Rabbku lebih besar daripada yakinku padamu… cintaku padamu, tak akan mengalahkan cintaku pada Rabbku…

Usahaku ini tidak mudah , begitupun usahamu..kuyakin itu..
Maka tetaplah dalam jihadmu..tetaplah dalam usahamu..tetaplah dalam ikhtiarmu… aku yakin kau kuat disana, dan doakanlah agar akupun kuat disini dalam jihad dan ikhtiarku…bawalah aku dalam tiap doa dan sujudmu, kumohon… kerana doa yg dapat menolongku…

Hingga saatnya, kita bertemu dalam ikatan suci menyempurnakan separuh dien… dan kita akan melanjutkan jihad kita bersama…

Dan nanti..terimalah aku apa adanya jika aku belum bisa menjadi Khadijahmu, ‘Aisyahmu atau bahkan menjadi seperti ibunda Hajar… tapi bimbinglah aku menjadi seperti mereka… dan kita bimbing bersama mujahid muda kita nanti tuk melanjutkan perjuangan dakwah ini…

Teruntukmu yang ada disana,kuatlah..dan bersabarlah…
Bawalah aku dalam doa dan sujudmu, agar cinta kita nanti, hanya kerana-Nya…Aamiin,
copy from : Wahai Calon Imamku Yang Akan Bertahta Di Hatiku