Word for Today!

Saturday, September 24, 2011

240911 : 6.45 PM : “Iman & Love”

Salam and greeting to all readers… hmm, dah lama rasanya tak menjenguk ke sini..dan dah agak lama jugak la tak mencoret kata nukilan hati…huhuuuu…

So far, what had happened?? What I’ve done?? Nothing much..rite?? hmmm.. Some changes?? Happened to turn bad.. So, what is the good thing?? Nothing I guess.. huh!! It’s me..Still me…changed nothing… still being the lazy and non-motivated me~~~!! >.< When will I change for good huh?? Ask myself~!! Da tak banyak masa lagi nak main-main…FYP is already around the ‘neck’ …arkk~~!! Give me a break..arrr~~!!! Can’t breathe~~… Got some idea to call on but..hmm…didn’t have much strength to move it forward… What should I do~~~???? =.=

Okey~!! Forget about that FYP for a moment… let’s talk about something I want to talk~~!^^ haa..cham…(sounds like Korean^^keke).. What is it about?? Hmm…. Just two words…”Iman & Love”… Kalau kita tak punya iman, dapat ker kita rasa cinta Allah??? Kalau Iman kita berkurang, layak ke kita nak raih cinta Dia??? Ku nak cakap apa sebenarnya ni?? Hmm… bak kata kumpulan nasyid Raihan..”Iman adalah mutiara di dalam hati manusia, yang meyakini Allah Maha Esa Maha Kuasa..Iman tak dapat diwarisi, dari seorang ayah yang betaqwa, Iman tak dapat dijual beli, ia tiada di tepian pantai…” Ya…Iman itu anugerah..Iman itu pemberian Allah… Iman itu milik manusia yang mengenali dan menghargai Penciptanya… Iman dalam hati manusia boleh bertambah dan boleh juga berkurang… sambung lagi “ Walau apa pun caranya jua, engkau mendaki gunung yang tinggi.. engkau merentas lautan api, namun tak dapat jua dimiliki…jika tidak kembali pada Allah…”
Maksudnya, Iman itu bukanlah boleh didapati dengan apa saja cara melainkan kembali berserah dan mengingati Allah swt… Daripada-Nya kita datang dan kepada Dia jualah tempat kita kembali… kesimpulannya apa?? Erm…sambil menginsafi diri yang banyak khilaf ni, sambil berkongsi…Sama-sama lah kita jaga Iman kita… Jangan biarkan ia tercemar dengan godaan dunia…Tak payah pandang jauh2, pandang diri sendiri dah cukup… Siapa kita?? Dari mana kita datang?? Kemana kita akan kembali?? Kenapa kita didatangkan?? Persoalan-persoalan ni sepatutnya dah cukup untuk buat kita sedar, kenapa kita di sini…

Hmm… tulis memang senang, tapi bila nak buat tu…banyak halangannya… kenapa?? Sebab mengangap diri sudah tertewas sebelum berjuang…lagi kenapa?? Kerana manusia ada dua tarikan, negative dan positif…. Tapi, seharusnya kita sedar, itu semua wujud kerana Allah itu Maha Adil… Allah dah bagi akal untuk fikir..sudah pasti kita tau dan sedar yang mana baik dan yang mana buruk… Cuma tinggal jalannnya untuk kita pilih… Kemahuan ataupun Keperluan… Jom sama-sama kita fikirkannya…+_+

Minta maaf terus, ni ku tak tujukan pada saper2..untuk diri sendiri jer dan perkongsian rasa…Sebab ku rasa diri lemah..sangat lemah tanpa Iman di jiwa… Dan sebab ku jugak manusia biasa, yang sering mengikut kemahuan mengatasi keperluan… bodohnya rasa… hmmm ~.~

Now… let’s go to the next path…is it about “Love”?? hmmm… Love here means Love from Allah… Biasanya, sebut jer Cinta, mesti ada ceritanya..Cerita Cinta..haha…tapi, ni..ku tak nak cakap pasal cerita cinta tu..ku nak cakap pasal Cinta Allah… Sebab ku tak tau, ku layak tak nak rasa Cinta tu?  Tapi ku nak..ku nak jugak walaupun ku rasa ku memang tak layak…takpe, ku nak cuba… Tanpa cinta tu, hati ku tak tenang..walau ku tau dan ku rasa, hidup seorang Muslim tu takkan pernah lengkap tanpa Iman dan Cinta Allah… Oleh sebab itu, ku betul-betul harap, moga Cinta manusia yang akan Allah kurniakan pada ku suatu hari nanti, disaluti Cinta-Nya… Moga Allah datangkan cinta tu yang pasti mampu memberi bahagia di dunia mahupun akhirat…Tapi, ku lebih sanggup mengorbankan bahagia ku di dunia ni jika perlu untuk ku rasa bahagia di akhirat kelak… T_T Yang pasti, ku sendiri perlu cari dahulu Cinta tu… Moga kita semua dikurniakan Cinta-Nya..Amin…^^

Nak sambung lagi..tapi..tiba-tiba...hilang kata-kata..heeee~~ ^^ 

Annyeong~~ ^_^



Monday, September 5, 2011

:: Salam Aidilfitri ::

Kepada semua yg mengenali, disini ku susun 10 jari mohon ampun dan maaf andai pernah terkasar bahasa, bergurau yg tak patut, mengguris hati dan perasaan ke..maaf sangat2, mungkin ada yg tak disengaja, terlepas di pndangan mata...di bulan mulia ni, harap dimaafkan mana yg dah menyakitkan...Salam Aidilfitri..Maaf Zahir dan Batin...^___^

"...Dan aku tidak (menyatakan) diriku bebas (dri kesalahan), kerana
sesungguhnya nafsu itu selalu mendorong kejahatan,kecuali (nafsu) yg diberi rahmat oleh Tuhanku. Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun, Maha Penyayang" Juz 13 <12:53>