Word for Today!

Friday, June 15, 2012

150612 : 2.59PM : Lukisan Alam~~^^

Assalamualaikum wbt~~~~!!!^^ Alhamdulillah~~alhamdulillah~~alhamdulillah~~ Syukur ke hadrat Mu Ya Allah.... Alhamdulillah.. walaupun xsudah-sudah lagi perjalanan FYP ku ini...tpi Allah tu Maha Pemurah dengan limpah dan kurniaNya...Alhamdulillah.... because I do believe.."rain isn't always there, sunshine will also come in the right moment and right time you won't ever know" So...cheer up!!!^^ Wah..tetiba teringat nasyid Hijjaz Lukisan Alam... "Hidup tidak selalu nya indah..langit tak selalu cerah..suram malam tak berbintang...itulah lukisan alam....aturan dari Tuhan..." betulkah lirik nye?? haha..main hentam jer..kekeke... Hmm...see, yakinlah!! YAKIN DENGAN ALLAH!! mesti tak sia-sia...!!!^^ Owh, btw...hari tu masa usrah bersama Ummi Atifah...dapat something valuable that need to be shared... Hmm...ada 4 perkara yang Allah dah tetapkan pada setiap hambanya :

-Rezeki : Jodoh termasuk dalam ni
-Hidup/Mati
-Amalan : Baik atau buruk
-Akhirat : ke Syurga atau Neraka
(copy paste from my dear sis Cahaya Kemenangan Kurnia^^)

 Hmm... Okey..let see...kalau yg bab rezeki and hidup/mati, well mmg kita xleh nak ubah kan...so no question to ask lah...but, for 'amalan: baik or buruk' and 'Akhirat: ke Syurga or Neraka' there's some questions jugak lah untuk dijawab...mungkin ada yg akan tertanya-tanya (sebab at first saya pun tertanya-tanya begini..) "If amalan kita dah ditentukan, then it's not fair for those yg jahat lah??" But then, sendiri tanya and sendiri jawab lah kan..base on other sessions from usrah that I followed... memang betul semua tu dah ditentukan Allah...tapi Allah also give us choices! many choices!! sesuai dengan firmanNya yang bermaksud "Sesungguhnya, Allah tidak akan mengubah keadaan suatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan mereka sendiri" Ar-Ra'd:11.. Ya...betul...Allah dah bagi kita akal untuk fikir..Allah bagi kita ilmu seluas lautan untuk kita timba...Allah bagi segalanya untuk kita belajar dan ambil iktibar...jadi, pilihan nya di tangan kita...baik ke buruk amalan kita, kita yang pilih...so that's the answer..! jadi...jawapan ke Syurga or Neraka kah kita itu juga pilihan kita...baik amal kita baiklah tempatnya...buruk amalan kita, buruk jugaklah tempatnya....sama-sama kita renungkan...wallahu'alam^^

Huhuhu...tetiba banyak lak berceloteh hari nih..hmmm....tapi memang at first pun aku sendiri tak terfikir begitu..bila duk renung-renung balik, fikir-fikir balik...kenapa....then terjumpa firman tu..that how I realize the situation...so..Allah tu Maha Adil kan!!^^

Okey..Okey..no more time...nak keluar jap beli barang kat jusco..huhuh...nak sambung sket je lagi...hehe...my first rose deco using Royal Icing...tak berapa jadi tapi puas hati..because it is my first try...well done je la..next time try lagik! hehe... ku gelarkannye sebagai "rose layu di balik perahu"..kenapakah?? sebab adikku yg sorang tuh suka sgt ngn "teratai layu di yasik madu" so ku tukar sket la...sbab lembik kan..so jadi la rose layu di balik perahu..hihi.... Then kebetulan buat kan birthday cake for my other sweet little sis (from usrah), so ku letak lah rose layu di balik perahu ku kat atas tuh as the deco..So let seeeee~~~~!!!!^^






"Rose layu di balik perahu"^^







Yang ni kira masuk part merapu-rapu dah..sebab icing tu terlembik, susah nak buat rose..hukhuk.... main2 pun jadilah..keke^^









 Okey done with the royal icing..let's take a look at the deco~~!^^ Owh..blajar jugak cara utk double color icing...sebenarnya nk doublekan orange with yellow but then yang jadinye peach with yellow...oke lah....jadik lah.....huhuhu.....^^V One more thing, please do not pay any attention to my writing!! still lacking!! hahaha =P


Somehow...baru teringat balik cara buat daun using buttercream icing from my arwah ummi.....miss her so much~~!!!^^ may Allah bless her there in Jannah....aamiinn~~~!!^^ Love you Ummi~~!!!!! T__T

2 comments:

  1. terasa rugi sangat tak dapat join usrah bersama ummi, terasa teruja sangat dapat kek dari kakak ku yang tersayang..deco yang menarik walaupun first time buat, terasa nak belajar dengan akak dan melembutkan tangan supaya dapat buat kek lebih baik dari ini.. hookk hokk... terasa ingin doakan aruah ummi dengan doa2 kebaikan di mana nikmat paling terindah disyurga adalah dapat berjumpa dengan Allah mata ke mata, depan2 lagi tu.. semoga aruah ummi dapat nikmat itu. insyaAllah :)

    ReplyDelete
  2. Syukran Ummul sayang~~!!!!^^ Aamiinn InsyaAllah~~!!^^

    ReplyDelete