Word for Today!

Monday, December 16, 2013

[SHITAA' (WINTER) EMERGENCY RELIEF]

[SHITAA' (WINTER) EMERGENCY RELIEF]

Aqsa Syarif melancarkan kempen ini untuk membantu wanita, kanak-kanak dan warga tua di Gaza sekarang dalam menghadapi krisis banjir dan cuaca sejuk terburuk dalam sejarah!

Sekatan yang dilakukan oleh Kerajaan Mesir dan kemusnahan terowong telah menyukarkan kehidupan mereka untuk mendapatkan makanan asasi dan keperluan musim sejuk.

Oleh itu pihak Aqsa Syarif mengajak rakyat Malaysia untuk sama-sam menyumbang ke Tabung Shitaa' bermula hari ini sehingga 31 Jan 2014.

Pakej sumbangan berjumlah RM 100 mengandungi selimut tebal dan Food Pack untuk diedarkan ke seluruh daerah di Gaza. Sasaran kutipan sepanjang kempen ini berjumlah RM500,000 bersamaan dengan 5000 set.

Hulurkan sumbangan anda sekarang ke: 'AQSA SYARIF BERHAD'

1) Maybank Islamic: 551575-004299
2) Bank Islam: 1209-20100-34904

Dan maklumkan melalui e-mail, nama beserta bank-in slip kepada account@aqsasyarif.org.my untuk mendapat resit rasmi.

Semoga usaha dan amal kita diganjari syurga oleh Allah!

Spread & Share!

-AKA-

Monday, November 18, 2013

15112013:04.11AM: Thinking…



Assalamualaikum and greetings…^^ Alhamdulillah…Alhamdulillah…Alhamdulillah… Masih diberi kesihatan dan udara segar untuk bernafas… Just finish with that “little diary”… in just few days, genaplah umur nya 7 tahun… uishh..biar benar…7 tahun sudah #hapy7thbesdaymylittlediary.. Pagi ni, terasa kesyahduan yang datang membelai jiwa #ayatxlehblah… mata dah berpinau, tapi xjugak nak tidonye…insomnia dah ke?? Haha #insomnialahsangat… owhh… also don’t forget to wish the #7yearsof’friendship’ day to my dear ‘friend’… or… should I say #7yearsoflove??? Oh no no no! #thatwasasonglah! Hehe^^ But, seems this lyric lightened those memories.. somewhere… someplace…bila dia nak kawen yerr?? #haha

We’ve known each other for 7 years… No one can even think that saying goodbye is so easy…
But, we did break up… In my mind, there’s the memory about our arguments…
We met each other when we were too young, I don’t know how it happened…
Because everyone change…
People say that it’s really hurt when saying goodbye…
But we even can’t feel this pain…
We must relieve our mind: “That’s the way thing turns to be”…
I just cry and ignore time is passing by… I regret and miss you…I look at myself…
First, we’re just friends…Then we’re lovers…
So true that it’s hard to keep the friendship after we broke up…
Since then, in almost 3 years, we just sometimes contact each other…
Although I’ve found a new person that I love…
I still called you every time I sad and cry silently…
Telling you: “You should also try to find a good person”…
But inside my heart, I don’t want this happen and telling myself that “maybe he still loves me?”…
I know those days we were both still young…
We won’t ever have this love once again, that just remains as memory…
In some moments, I can feel your coldness…
But I know that there’s nothing I can do…
I heard that you’re going to get married…
I couldn’t say anything for a moment…
I cried because I really want to hear you say one last sentence: “I love you”…

And last… #it #was #just #a #SONG #peace^^V

Listen here… #enjoy^^

Tuesday, September 17, 2013

170913:16.57: Suatu ketentuan...

Salam and greetingss....wah wah wah...so many things happened with or without our concerns...if it something we really thought of then its favorably our concern...am i rite? if it's not then it might happened without us knowing...what am i babbling here?? ^^ something had happened! something i concern about! isn't it?? sure it is!^^ and suddenly, made me searching for this song...tarrraaa~~~!!!



also this song....^^



"a secret makes a a woman, woman..."^^

Sunday, August 18, 2013

180813:11.22AM: Akhirnya.....tercapai jua^^

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..akhirnya ku beroleh kekuatan ini...Alhamdulillah^^. Setelah sekian lama berangan nak bukak kedai kek sendiri...akhirnya ku berjaya membuka langkah pertama ku melalui "online bakery".... "Najjah's House"...dah lama bermain dalam hati ni...akhirnya terluah
jua...alhamdulillah... moga beroleh keberkatan dan keredhaan-Nya..aamiin^^
Jutaan terima kasih buat keluarga ku yang tak pernah putus asa memberi kekuatan pada diri ini..sayang kamu semua kerana Allah^^  #Especially, Terima kasih ummi!! Love u n miss u always :'-)


https://www.facebook.com/najjah88

fwd: Girls...are like apples..


-----------Girls---------
--------are like apples------
-------on trees. The best ones-----
-----are at the top of the tree.-----
---Some boys don't want to reach---
--for the good ones because they--
-are afraid of falling and getting hurt.-
-Instead, they get the rotten apples-
from the ground that aren't as good,
but easy. So the apples up top think
something is wrong with them when in
-reality they're amazing. They just--
---have to wait for the right boy to
---- come along, the one who's-
----------- brave enough to-----
--------------- climb all---------
--------------- the way------
--------------to the top----
--------------of the tree ----

Sunday, July 21, 2013

130721:2231: Suddenly....

Assalamualaikum and greetingsssss~~~~~~!!!!!^^

Tetiba...terasa nak mencoret disini...dah lama tak bercerita rasanya... banyak yang tersimpul belum terungkai... ada yang patah belum dicantum... mungkin yang rapuh belum juga kukuh...amboi amboi ayat... sastera nyeee haiii~~~ =P Mungkin sebab tetiba kan tadi kena jadi "penasihat cinta"..ececeh! Sendiri takde pengalaman boleh pulak nak nasihat orang yek..hihi...boleh je pun..no problemas... pengalaman bukanlah permulaan...tapi pengalaman tu pengajaran...pengalaman tak semestinya kena lalui sendiri...pengalaman orang lain pun boleh dijadikan iktibar dan pengajaran...is it rite? yup! totally! hehe^^

Well..well..well..apa kisah malam ni yer? hmmm... Sebak hati tadi, dengar sahabat menangis sayu di hujung talian... hendak dihulur bahu, tidak kesampaian... hanya mampu diusap dengan kata-kata madah penuh perasaan... Moga dirimu tenang dan dikurniakan penyelesaian dari Yang Maha Penyayang...Aamin.. 8 tahun kami bersahabat... banyak pahit manis suka duka dengan dia... Dulu, waktu aku jatuh tersungkur ke tanah... dia sentiasa di sisi... memang tak banyak kata yang mampu dia luahkan untuk mengisi kekosongan hati seorang anak yang baru kehilangan ibunya..tapi..apa yang aku sentiasa ingat...tangannya tak pernah segan untuk menyapu air mata yang sentiasa mengalir dingin...menompang bahu yang seakan sendeng... dia sentiasa ada untuk berkongsi duka... walaupun kerap kali jugak gaduh ngan dia...tapi kasih sayang kami, ukhuwah kami tetap utuh kerana Allah... mungkin inilah dia 'Ukhuwah Fillah'.... walau langkah kami kadang-kadang tersasar... masih boleh diluruskan dengan peringatan demi peringatan... Dia seorang kakak untuk ku, juga seorang sahabat, kadang-kadang menjadi ibu^^ bersyukurnya aku dikurniakanmu sebagai sahabat ku^^ Jadi, kini masanya untuk aku menjadi penyandar tubuh lemahmu, penawar duka hati mu... akan ku cuba semampuku sahabat... walau jarak menjadi penghalangnya....kemodenan arus dunia boleh mengubah segalanya..insyaAllah... Dalam doa ku...ku harapkan kau terus redha dengan ujian ini...Allah sedang mengujimu wahai sahabat...kerana Dia tahu kau mampu...mungkin beratnya hanya engkau yang rasa..tapi ketahuilah...ku sedia hulurkan bahu ini andai dirimu memerlukannya...ingat! engkau bukan keseorangan!^^ 

Malam ni memang malam 'sastera' agaknya...tak tahu kenapa karangannya 'kesasteraan' banget sih...hmmm... Sebut kisah 8 tahun dulu...macam-macam lagi yang terlintas difikiran... Rindunya pada sahabat-sahabat lain yang pernah bersama harungi suka duka...masing-masing sudah ada kehidupan masing-masing... ada yang dah berumah tangga, dah beranak pinak pun mestilah... yang berkerja siang malam, mecari rezeki untuk mengubah kehidupan, yang masih bujang pun ada (aku je kot..hoho..sabor je la)...yang dah merantau ke negeri orang...mahupun seberang....jauhnyaaa...semuaaa...dah terpisah....rindunyaa... tak ape..moga doa menjadi pengikat hati kami.... Moga sahabat-sahabat sentiasa bahagia, aman dan dilimpahi rahmat kedamaian dan ketenangan dari Allah Yang Rahman....^^

Okey...enough with all those memories...let it remain as the most valuable memories for us.. Hoping that our friendship would last till Jannah..insyaAllah! Aamiin~~~!!!!^^ Salam rindu penuh kenangan sahabat-sahabat!!^^ Ana Uhibbukum Fillah!!^^



Dear Friends...

Dear friends,
Those days were treasured,
Those days were unbelievable,
Those days were all that we need,
For us to cherish all the becoming days after...

Kawan,
Hadirmu membawa seribu erti,
Keikhlasanmu menyembuhkan sekeping hati,
Hati yang hampir mati,
Tawamu menceriakan hari-hari,
Semangatmu membangkitkan aku dari mimpi,
Mimpi panjang yang melukakan diri,
Tangismu membuahkan air suci,
Membersihkan hati dan naluri,
Membawa persahabatan kita merentasi onak dan duri,
Hingga kita akhirnya di sini,
Mengecapi impian yang kini menjadi realiti...

Life,
You live and you last,
Life give you everything you need,
Everything you want,
All you have to do is to search for it,
To look for it,
As it don't wait for you,
Ran after it,
Chase it and grab it,
What life gives you,
As you won't have any other chances,
It come for you once,
And those who listen,
Those who see, 
Those who think will have it,
Others will just grow without ever knowing,
What has life have treasured for you,
Live your life and live it well,
Then you'll see and you'll be,
What Allah has written for you...

Credit to:
-ichea-

Tuesday, June 11, 2013

I'm lost....

I'm lost... For seconds... 
How could I overcome the truth of this reality?
After 8 years... Why he's back with his heart broken stories...?
Bringing me through... what I'm supposed not to care...
How come this reality become so mean in no time?
Made me lost... In my own reality... of LOVE...
Should I wait more? Should I ask first? Should I lean back?
Should I overcome it? Should I retreat?
There's so much questions I couldn't face....!
So much answers I couldn't give...
Without a proper way and situation, there's nothing I could do...
Nothing I could change...
Then again...
I'm lost....TT___TT


100613:11.38PM: Still here......^^

Assalamualaikum  and greetings~~~!!!^^ Wahh...long time no see...hehe...see what...?? haha......... okeh! Just start the new story! #whateverstorythathappened...hehe... First of all! Hello! It's still me here!^^ Never change and might taking some more time to change....haiya! It's ok...never give up...it's all up to Allah swt... "Kun Faya Kun"... If Allah said so, then it will turn out as what He planned! So~~!!!! Never GIVE UP!!!^^ Give your all to Allah, then you'll be happy ever after!!^^

Okeh..Second of all..#saper ajar nih??hehe... Alhamdulillah! Akhirnya, bunga di taman sudah di'tanda'...belum dipetik tapi udah bertanda..jengjengjeng...of course NOT me! hahaha^^ On 2nd of September.. telah berlansung dengan jayanya satu majlis "pengikatan tali pertunangan" #ish..rosak bahasa..hehe...#sambung sambung.. antara kakakku n her fiance lah..hehe...alhamdulillah..majlis berjalan lancar dan tiada sebarang pembaziran berlaku..#sebab xnak jadi kawan syaitan..hehe... Satu malam tak tidur #sebab buat kerja last minit.. siapkan hantaran dan kek...hehehe...#sape suruh wat keje last minit :p... Yang bestnyerr...berjaya buat design baru untuk bekas letak cincin #kononnye la baru.. Sebabnya, sekarang da buat bisnes baru...hehe...Bisnes Angsa! #ape tu?? hehe...angsa ni senang nak jaga, xpayah bagi makan, xpayah sedia reban n xbertelur..haha...senang cerita jom tengok gambar..hehe^^

Antara produk yang dijual..hehe^^



















Hehe...then, what's next? Let's check out how it's look! #bekas cincin tadi..hihi^^

Tarraaaa~~~!!!^^
Tema semak dan samun..hehehe...boleh la...janji siap...hehe...ok dah...dah lama tak buat kek kan..ni rupa kek pulak...untuk hantaran...^^

Ni kat tengah2...yang potong xde lah..hihi^^

Siap!^^

Masuk kotak daa~~!!^^
















Wednesday, May 1, 2013

010513:14.12PM: Congratulations...!!^^

Assalamualaikum and greetings....^^

Alhamdulillah! Done!.. Congratulations!! Congratulations!! and again Congratulations to all my fellow friends and classmates.. Akhirnya, selesai sudah majlis konvokesyen ku buat kali kedua bertempat di KLCC pada 27hb April yang lepas.... Finished my degree! Alhamdulillah!^^ Everything goes smoothly I think..but for some reason, there's still something that keep on knocking into my heart...'knock! knock! knock!' [-_-"]

Seronok tengok kawan2 baling topi...tapi ku punye da mcm kena jahit..xleh nk baling jugak :(

Not the official class photo........waiting for the real one^^



Lirik: Elaika - PadaMu Ya ALLAH (إلـيــك )


إلـيــك إلـــه الـخـلـق أرفــــع رغـبـتــي
Ku persembahkan kepada Mu tuhan sekelian makhluk, harapanku

وإن كـنـتُ يــا ذا الـمــن والـجــود مـجـرمـا
Sekalipun aku seorang yang berdosa wahai yang Maha pemberi dan pemurah

ولـمــا قـســا قـلـبـي وضـاقــت مـذاهـبــي
Tatkala keras hatiku dan sesak perjalanan hidupku

جـعـلـت الـرجــا مـنــي لـعـفـوك سـلـمــا
Ku jadikan rayuan daripada ku sebagai jalan mengharap keampunan Mu

فـمـا زلــتَ ذا عـفـو عــن الـذنـب لــم تـزل
Maka bilamana Engkau yang memiliki keampunan menghapuskan dosa yang berterusan ini

تــجــود و تـعــفــو مــنـــة وتـكــرمــا
Kurniaan Mu dan keampunan Mu adalah rahmat dan kemuliaan


ألــســت الــــذي غـذيـتـنـي وهـديـتـنــي
Bukankah Engkau yang memberi aku makan dan hidayah kepadaku

ولا زلــــت مـنـانــا عــلـــيّ ومـنـعـمــا
Dan janganlah Engkau hapuskan kurniaan anugerah dan ni'mat itu kepadaku

عـسـى مــن لــه الإحـســان يـغـفـر زلـتــي
Semoga orang yang memiliki ihsan mengampunkan kesalahanku

ويـسـتــر أوزاري ومــــا قــــد تـقــدمــا
Dan menutup dosa2ku dan setiap perkara yang telah lalu


فــإن تـعـف عـنــي تـعــف عـــن مـتـمـرد
Sekiranya Engkau ampunkan aku, ampunkan dari kederhakaan

ظــلــوم غــشــوم لا يــزايـــل مـأتــمــا
Kezaliman, penganiayaan yang tak akan terhapus di hari berhimpun kesedihan

و إن تنـتـقـم مــنــي فـلـســت بــآيــس
Dan jika Engkau membalas siksa terhadapku, aku tidak akan berputus asa

ولـــو أدخـلــوا نـفـسـي بـجــرم جـهـنـمـا
Sekalipun dosa2ku itu memasukkan diriku ke dalam neraka


فصيـحـا إذا مــا كــان فـــي ذكـــر ربـــه
Dia adalah seorang yang fasih ketika menyebut/mengingati tuhannya

وفيما سواه في الورى كان أعجما
Dan bilamana dia bersama selain tuhannya di dunia ini dia membisu

يـقــول: حبـيـبـي أنـــت سـؤلــي وبغـيـتـي
Dia berkata: Kekasihku, Engkaulah tempatku meminta dan berharap

كـفــى بـــك للـراجـيـن ســـؤلا ومـغـنـمـا
Cukuplah Engkau bagi yang berharap sebagai tempat bergantung dan memohon


أصـــــون ودادي أن يـدنــســه الـــهـــوى
Kupelihara kasihku yang dicemari nafsu

وأحــفــظ عــهــد الــحـــب أن يـتـثـلـمـا
Dan aku jaga janji kasih yang telah tercalar

فـفـي يقظـتـي شــوق وفــي غـفـوتـي مـنــى
Di saat ku jaga, aku rindu, dan di saat ku lelap aku berharap

تــلاحــق خــطــوي نــشــوة وتـرنــمــا
Mengiringi langkahku dengan penuh semangat dan berulang2


فـجـرمـي عـظـيـم مـــن قـديــم وحــــادث
Maka dosaku adalah besar dari dulu dan kini

وعـفــوك يـأتــي الـعـبـد أعـلــى وأجـسـمـا
Sedang keampunan Mu yang mendatangi hamba adalah lebih agung dan lebih mulia

Nyanyian : Muhammad Obaid

Friday, April 5, 2013

Fwd: Kertas...

Sijil Kelahiran - Kertas
Sijil Penghargaan - Kertas
Sijil Kelulusan - Kertas
Sijil Perkahwinan - Kertas
Penulisannya - Kertas
Passpot - Kertas
Sijil perubatan - Kertas
Jemputan ke program - Kertas
Duit - Kertas

Kehidupan ini adalah seperti kertas, dilipat, simpan, koyak dan dibuang. Dunia semuanya seperti kertas. Berapa ramai yang bersedih kerana kertasnya, bangga, malu dan gembira kerana KERTASNYA.

Hanya satu kertas yang DIMILIKI seseorang tetapi TIDAK DAPAT DILIHATNYA sendiri, SIJIL kematiannya. Kerana itu BERAMAL sebelum sijil itu dikeluarkan. dan pastikan semua kandungan kertas-kertas yang tersebut di atas membawa erti dan makna bahagia hakiki melepasi dunia ini.

(Zaharuddin.net)

Friday, March 15, 2013

150313 : 10.43AM : Renovation in progress. . . . .


Assalamualaikum and greetings~~~!!!^^ 

Then, again…living a life to the fullest.. 아자 아자 화이팅~~!! Wow..long time no see those hangul  words… while doing my job, still continuing my baking skills…hehe… at last, get an order for wedding…huhuu… still lacking in decorating but..I’d tried my best..and the result was “대박!!”… hihihi^^V

Red Velvet with Cream Cheese

Red Velvet with Cream Cheese
Alhamdulillah...almost 6 months working in Ulynnuha (2)...hmm...macam-macam pengalaman dan pengajaran yang mengajar erti kehidupan... dari sekecil-kecil perkara sampai la sebesar-besar hal..hehe... kalu ingat-ingat balik, nak tergelak pun ada, nk menangis pun ada...tapi..ape yang berbeza...budak2 zaman dulu ngan budak2 zaman skarang...SANGAT BERBEZA! hoho... macamana berbeza, malas nk crita...hehe.. kecomelan dan 'kebuasan' aje yang sama...haha...^^





















Haha...banyak la pulak gambo nye... excited sangat nak tunjuk anak-anak yang comel2 nih... moga suatu hari nanti, kamu semua jadi anak-anak yang soleh dan solehah yer..aamiiinn...^^

Hah, tajuk post xmasuk lagi nih...renovation in progress....jeng!! jeng!! jeng!! biasanye kalu renovate umah ni salah satu sebabnye sebab nak 'bekwah' ore kelate kate..hihihi....adakah??? kuikuikui...^^V Kita tunggu dan lihat yer!^^ siapakah?? bilakah?? dan dimanakah?? sure umahku lah...^^ Tapi memang dah 'bekwah' besar pun kat masjid tuh..PM turun sini hari ni kan...tapi kitorang main masak2 kat umah jer...:p 

Makin lama makin tak berisi rasanya blog ku nih...hmmm...xpeee...insyaAllah, kita isi balik 'jug' kosong ni sabtu ni...insyaAllah...takbirr!!!^^ Moga-moga post2 yang akan datang lebih berisi dan bermanfaat hendaknya...aamiinn insyaAllah^^






Friday, March 1, 2013

Fwd: BEBERAPA KESILAPAN IBU BAPA DALAM MENDIDIK ANAK-ANAK



Pengenalan
    
Anak-anak adalah amanah dari ALLAH s.w.t. dan ianya sebahagian dari ujian ALLAH s.w.t. kepada kita hamba-hambaNYA. Firman ALLAH s.w.t. yg bermaksud :


“Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.”
(Al-Quran Surah At-Taghabun, 64 : 15)

Sebagai ujian, ianya akan dipertanggungjawabkan. Orang yang malang ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya tidak membawa kebaikan kepadanya di akhirat. Rasulullah SAW diberitakan telah bersabda :

“Tahukah engkau siapakah orang yang mandul.” Berkata para sahabat : “Orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak.” Lalu Rasulullah SAW berkata : “Orang yang mandul itu ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya itu tidak memberi kemanfaatan kepadanya sesudah ia meninggal dunia.”
(Maksud Al-Hadith )

Ini mungkin disebabkan beberapa kesilapan dalam mendidik anak-anak.

1.     Kesilapan pertama : Kurang berdoa
       
        1.1    Kurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah
                 *      Saidul (penghulu) Istighfar
                 *      Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3 : 8-9)
                 *      Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3 : 38)
                 *      Doa agar anak mengerjakan solat (Al-Quran Surah Ibrahim, 14 : 40-41)

        1.2    Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah
                 *      Doa agar anak patuh kepada ALLAH s.w.t. (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2 : 128)
                 *      Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Furqan, 25 : 74)
                 *      Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

2.     Kesilapan kedua : Banyak memberi belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti :
        *       menakutkan anak-anak dengan sekolah
        *       menakutkan dengan tempat gelap
        *       menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
        *       menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur

3.     Kesilapan ketiga    :  Tidak tegas dalam mendidik anak-anak
        *       tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
        *       terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.

4.     Kesilapan keempat   :       Menegur anak secara negatif
        *       mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah).
        *       membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.

5.     Kesilapan kelima   :  Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual).
        *       ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani

6.     Kesilapan keenam   :        Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a. :

Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimiy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’ : “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun dari mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata : “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”
(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

7.     Kesilapan ketujuh    :       Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas
        *       ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati kehendak syarak bila berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

8.     Kesilapan kelapan    :       Susunan rumahtangga yang tidak kemas. Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.

9.     Kesilapan kesembilan :    Kurang menghidupkan sunnah di rumah seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama, dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.

10.   Kesilapan kesepuluh :      Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak. Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu sunnah.

11.   Kesilapan kesebelas :       Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktiviti yang bersesuaian dengan akhlak Islam.

12.   Kesilapan keduabelas :    Bertengkar di depan anak-anak. Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibubapanya.

13.   Kesilapan ketigabelas :    Membenarkan orang yang tidak elok sahsiyahnya masuk ke dalam rumah kita, baik dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang masih membesar.

14.   Kesilapan keempatbelas  :           Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangan dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.

15.   Kesilapan kelimabelas     :           Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak. Sebagai ibubapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.

(Kuliah Mingguan Surau An-Nur , 15 Safar 1419 bersamaan 10 Jun 1998 )
(Oleh Ustaz Khalid bin Haji Mohd Isa)