Word for Today!

Let's Learn Hangul


안녕하세요!! ^_^

Let's learn hangul!! Kalau kecik2 dulu kita belajar ABC kan, so skrg pe kata kita blajar abjad2 tulisan korea pulak... hehe.. Let's learn and enjoy it... It's good to know other than our own languange.. Am I right? hmmm..

Most English speakers think Korean has thousands of characters, like Chinese, but it actually has a very simple and logical alphabet, which you can learn in a few minutes. The alphabet was invented in 1443 during the reign of the Great King Sejong. There are 14 basic consonants and 10 basic vowels. Letters that have similar sounds also have similar shapes, so it is easy to learn... (Copy paste sket yer..hihi)

14 consonants , 10 main vowels and other vowels in Hangul :

Consonants                  Vowels                  Others          

ㅇ ng                 ㅏ a               ㅑ  ya
b/p               ㅔ  e              ㅖ   ye
j                   ㅣ  i               ㅕ   yeo
ㄷ d                  ㅗ  o               ㅛ  yo
ㄱ k/g               ㅜ  u               ㅠ  yu
ㅅ s                  ㅐ  ae             ㅒ  yae
ㅁ m                 ㅓ  eo             ㅘ  wa
ㄴ n                  ㅡ  eu             ㅙ  wae
ㄹ l/r                ㅚ  oe             ㅝ   wo
ㅎ h                  ㅢ  ui              ㅞ  we
ㅋ k/c                                      ㅟ  wi
ㅌ t
ㅊ ch
ㅍ p


Ini la antara alphabets yg ada dlm tulisan korea ni... Cara nk guna dia pun ada, apa yg penting adalah ieung (o).. dan setiap suku kata dalam hangul adalah merupakan 1 kotak kecil, cuba bayangkan begini : (just like in a little square box, right?)

For example : [An-na]  안나

bagi perkataan yg dimulai dengan huruf vokal, ieung mesti berada di hadapan. It cannot be like this  :

ㅏㄴ나

tanpa ieung di hadapan, perkataan hangul tidak akn membentuk kotak kecil. 

Ieung juga mempunyai 1 lgi kegunaan iaitu sebagai ng.

Contohnya:  [Sa-rang]  사랑 

ieung akan berada di belakang sebagai pelengkap bgi suku kata "rang"

Ia juga boleh jadi jika berada di tengah, contohnya :

[ka-ngin]  강인

cara bacanya akan jadi mcm ni kang-in, asal sebenarnya 1 perkataan, tpi untuk sebutnya still sama laa sbg ka-ngin..

Kalau da khatam huruf-huruf kat atas tu, mesti boleh baca daa... try this (just some simple words for practice ^__^) :

바나나
항을
사랑
안녕

Ada 1 lagi reminder, terlupa pulak, hehe.. dalam 1 petak kecil, tak semestinya MESTI ada 3 huruf, ia boleh gak jadi hanya 2 huruf mahupun 4 huruf.. let's check this out!

                  (ee)                          yg bermaksud           THIS               (2 huruf)
                  (nan)                        yg bermaksud               I                   (3 huruf)
나의 기     (na-ui-gi-ppeum)    yg bermaksud  MY PLEASURE     (4 huruf)


Sebarang soalan boleh laa diajukan terus di page ni... yg mana mampu saya jawab, InsyaAllah saya jawab... Saya hanya berkongsi (bukan tahu sgt jugak pun..huhu) ^__^

Kalau nk blajar yg lebih lengkap, tengok la kat web ni ^__^ ~~he..he~~:
http://www.learnlangs.com/RWP/Korean/index.htm
http://www.indiana.edu/~koreanrs/hangul.html

huhuhu...here I'm back~!! lama tak update page ni kan..hehe...now...let's start to learn how to SPEAK in Korean~~!!! 가자~~!!!

Learn your lessons here~~!! http://www.talktomeinkorean.com/ and http://harukorean.com/....

Have fun~~~!!! ^_^