Word for Today!

Wednesday, September 10, 2008

Kaum Hawa sebagai ujian kapada kaum Adam...


Dari Usamah bin Zaid,
Rosulullah sollallahu’alaihi wassalam bersabda:
“Tidak pernah kutinggalkan sepeninggalanku godaan yang lebih berbahaya bagi kaum lelaki selain daripada godaan wanita.”

Perlu kita ketahui, ya ikhwah wa akhowat,
fakta yang terjadi memang benar bahwa banyak sekali kerosakan yang telah timbul kerana wanita yang tidak mengenali kemuliaan, kehormatan dan kesucian dirinya, sehingga menjadi wanita yang tidak bermartabat bahkan “murahan.”

Banyak kita temui para wanita yang menjajakan harga diri dan kesucian di jalan-jalan dengan menanggalkan rasa malunya.. Mereka menggelojakkan nafsu para lelaki, padahal telah kita ketahui bahawa laki-laki itu sangat mudah tergoda (terfitnah) apalagi oleh perempuan yang berpakaian seksi, sehingga banyak timbul kejahatan kerananya;
misalnya pemerkosaan, permusuhan, pembunuhan, bahkan sangat mungkin menyebabkan perbuatan syirik, seperti slogan yang ada “cinta ditolak, dukun bertindak.”

Fitnah lain yang mungkin ditimbulkan oleh wanita adalah fitnah harta dan kekuasaan. Wanita banyak yang tertipu dengan indahnya kehidupan dunia, suka bermewah-mewahan dan berfoya-foya. Lalu mereka mempengaruhi suami-suami mereka agar melakukan perbuatan haram untuk memenuhi nafsu dunianya, hingga banyak terjadi pencurian, rompakan, dan korupsi, kerana laki-laki itu tidak ingin ditinggalkan wanita yang terlanjur dicintainya.

Wahai akhowati,
mintalah pertolongan kepada Allah, agar kita tidak menjadi wanita penebar fitnah. Jadilah wanita mulia yang dapat mencetak generasi soleh untuk kejayaan agama Islam dan untuk keselamatan di akhirat kelak. Dengan apakah kita melakukannya wahai saudari2ku? Yaitu dengan mempelajari diinul Islam yang haq, sesuai Al-Qur’an & As-Sunnah, dan pemahaman salafussoleh, mengenai bagaimana beraqidah, bermanhaj, berakhlak, bermuamalah, berhijab/berpakaian syar’i, dan lain-lain dari seluruh aspek kehidupan kita.

Yang terakhir,perlu kita ketahui bahawa menuntut ilmu itu wajib bagi muslim & muslimah. Jadi, berdosalah bagi seseorang yang diberi kemampuan namun tidak mahu menuntut ilmu. Semoga Allah Ta’ala memberikan hidayah & taufik serta InayahNYA kepada kita semua. Ameen!

No comments:

Post a Comment